Littekens

Littekens worden veroorzaakt door een diepe beschadiging van de huid. Deze beschadiging kan het gevolg zijn van een ongeval,  operatie of een huidziekte.  Bij ernstige beschadiging is de kans groot dat er een storend litteken overblijft. Er zijn veel verschillende littekens die afhankelijk van het uiterlijk, de grootte en de locatie tot ernstige cosmetische en psychosociale problemen kunnen leiden.

 

Verschillende soorten littekens

Acné littekens

Afhankelijk van de ernst van acné zijn deze littekens diep in de huid gelokaliseerd.  Vaak worden deze littekens gekenmerkt door kleine diepe putjes in de huid. Naast de acné littekens zijn er ook vaak andere restverschijnselen van acné aanwezig  zoals rode vlekjes en donkere vlekjes. De rode vlekjes zijn te zien op de plek waar een ontsteking heeft gezeten en verdwijnt vaak na 3 tot 9 maanden.  De donkere vlekken kunnen ontstaan bij blootstelling aan zonlicht. Deze pigmentverkleuringen, ook wel hyperpigmentatie genoemd, komen vooral voor bij donkere huidtypen. Deze pigmentatie trekt vanzelf weer weg. Dit kan wel 3 jaar duren.

 

Atrofische littekens

Dit litteken is meestal klein, rond en ligt wat verzonken in de huid. Een atrofisch litteken ontstaat wanneer het normale genezingsproces wordt verstoord met als gevolg dat er onvoldoende nieuw huidmateriaal wordt aangemaakt. Bij deze littekens is er sprake van een zeer dun laagje littekenweefsel.

 

Gewone littekens

Meestal geneest een wondje zonder veel problemen. Wat overblijft is een wit (pigmentloos) strengetje of vlekje.

 

Hypertrofische littekens

Deze littekens zijn meestal rood van kleur, verdikt en verheven. Ze kunnen jeuk geven of pijn doen. Dit litteken kenmerkt zich doordat  dat de grootte van het litteken niet de begrenzingen van de oorspronkelijke verwonding overtreft.

 

Keloïd littekens

Deze littekens zijn eigenlijk bijzondere hypertrofische littekens. Terwijl een hypertrofisch litteken beperkt blijft tot de plaats van verwonding, groeit een keloïd over de grenzen van de wond heen.Het litteken is vaak dik, donker gekleurd en groter dan de oorspronkelijke verwonding. Mensen met een gekleurde huid hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van keloïd.

 

Mogelijke behandelingen

Camouflagetherapie

Chemische peeling

Endermotherapie

Gefractioneerde laser - Littekenbehandeling

Littekentherapie

Micro Needling Therapie System (MTS)

Microdermabrasie

Achtergrondfoto